5 grudnia klasa 4a odwiedziła Zagrodę Edukacyjną ,,Świerkowe Zacisze” w Jakubowie Lubińskim. Organizację wyjazdu wsparł Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, pokrywając koszt biletów wstępu i warsztatów, dzięki zakwalifikowaniu się naszej szkoły do pilotażowego programu wycieczek edukacyjnych dla szkół podstawowych pod nazwą „Wyprawy terenowe z Etnoekipą”. Podczas wycieczki uczniowie zwiedzili skansen dawnego sprzętu rolniczego oraz dawnego gospodarstwa domowego. Wiele entuzjazmu i radości wzbudziło zaproszenie do aktywnego uczestnictwa w życiu codziennym sprzed lat. Uczniowie z wielką ochotą wcielili się w role dawnych mieszkańców wsi, próbując swoich sił w zadaniach, które dziś wydają się nam niezwykle trudne i czasochłonne. Pralnia stała się miejscem pełnym śmiechu. Uczniowie z zapałem prali w bali ubrania, prześcigając się w ilości wytwarzanej piany. Równie ekscytującym doświadczeniem było piłowanie drewna. Z początku nieporadne ruchy piłą stopniowo zamieniły się w precyzyjne cięcia, a stos polan rósł z każdą chwilą. Kolejnym punktem programu były warsztaty pt. ,,Jak powstaje masło?”. Podczas nich każdy miał okazję poczuć się jak prawdziwy mistrz masła! Założywszy fartuszki, uczniowie chwycili za masielniczki. Z każdą kolejną minutą śmietana przeobrażała się w gęstniejącą masę, aż w końcu powstało długo wyczekiwane masło. Kulminacyjnym momentem warsztatów była oczywiście degustacja. Uczniowie z dumą smarowali własnoręcznie wyrobionym masełkiem świeże kromki chleba, delektując się owocami swojej pracy. To było nie tylko pyszne przeżycie, ale także doskonała lekcja o tym, skąd pochodzi jedzenie, które codziennie spożywamy. Wycieczkę zakończyliśmy wspólnym grillowaniem. Mamy nadzieję, że to nie było nasza ostatnia wyprawa z Etnoekipą.