W Publicznym Przedszkolu w Radwanicach w lipcu 2018 r. w bieżącym roku szkolnym realizowano Ogólnopolski Program Edukacyjno – Żywieniowy VitaMenu przygotowany przez Fundację HelpFood z polską firmą e-condimenta. Naszym przedszkolakom jest bardzo bliskie powiedzenie zdrowe nawyki żywieniowe. Wszyscy wychowawcy grup przedszkolnych realizowali Ogólnopolskie Programy “Akademia Aquafresh”, “Kubusiowi Przyjaciele Natury”.  Wdrażanie myślenia o właściwym odżywianiu już jest istotą edukacji. Już od najmłodszych lat w wieku 3 latka powinniśmy zadbać o rozwijanie tej świadomości poprzez udział w takim żywieniu dzieci. VitaMenu jest programem, który zapewnia optymalny rozwój fizyczny i psychiczny oraz zachowania zdrowia w wieku dorosłym. W dobie XXI wieku, kiedy dzieci są obciążone ryzykiem choroby cywilizacyjnej: otyłości, nadciśnienia należy podjąć kroki już w przedszkolu, aby temu zapobiec. Braliśmy udział w konkursie VitaMenu, do którego konieczne było wykorzystanie Zestawu produktów, przypraw, z których przygotowano posiłki. Skorzystały z tego dzieci w dwóch łączonych grupach w wieku od 2,5 latka do 6 latka – 40 dzieci. Program VitaMenu patronat objęły: prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska , psycholog, psychodietetyk Dorota Zawadzka, dr inż Ewa Lange.

PRZYGOTOWANYM POSIŁKOM PRZYŚWIECAŁO HASŁO: „FUNDACJA HELPFOOD WŁAŚCIWE NAWYKI ŻYWIENIOWE Z VitaMenu WDRAŻA,  ABY PRZEDSZKOLAKI ROSŁY ZDROWO”.  18.07.2018 r. Panie kucharki – pani Teresa i pani Ela przygotowały naleśniki z mąki pełnoziarnistej według receptury: przepisu produktów e – condimenta.

Codziennie taki deser nie gości na naszych stołach, bo dodajemy mąki pszennej tortowej. Te naleśniki były przyrządzone w zakresie zdrowego żywienia z mąki gryczanej. Żaden przedszkolak nie odmówił, kiedy na stole panie zaserwowały podane z owocami. Oczywiście nie zabrakło też inwencji  dzieci – w swoich fartuszkach udekorowały sobie naleśnik wcześniej umytymi przez nie i pokrojonymi: brzoskwiniami, jabłkami, bananami oraz dżemem i serkiem waniliowym. Tym kulinarnym przygodom towarzyszyły uśmiech, zabawa zachęcające rodziców do wykonania zdrowych naleśników w domu.

W ramach konkursu VitaMenu dodano przyprawy z asortymentu przysłanego w zestawie produktów.

 Przygotowano również Mix kasz ze słonecznikiem. Te danie w przedszkolu zrobiono na słodko. Panie kucharki wykonały danie według przesłanej receptury. Udekorowały owocami, listkami mięty i polały nutą miodu wielokwiatowego.

Dzieci o naleśnikach mówią “to dobre – takie ciemne”. My jako nauczyciele, ale również kucharki, dietetycy i rodzice powinniśmy wprowadzać nowe potrawy i zdrowe przyprawy, bo czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Z zaangażowaniem będziemy mogli patrzeć na zdrowe dzieci, a potem przyszłych dorosłych z prawidłowymi nawykami żywieniowymi.

Dziękujemy paniom kucharkom i pani intendentce za zaangażowanie i pomoc w realizacji Programu VitaMenu!